1-euro maaltijden: een matig succes in Oostende

29 Juni 2016

  Op de raad van dinsdag 28/6/16 antwoordde OCMW?voorzitter Vanessa Vens op de vragen van OCMW-raadslid Bert Peirsegaele (Groen) over de 1-euro maaltijden in Oostende. Het SHO werkt voor de realisatie van de 1-euro maaltijden sinds 1 maart 2016 samen met het CKG het Kapoentje in de Brabantstraat. Het is bedoeling om ook in De Antenne (de sociale kruidenier van SHO) de 1 euro-maaltijden te voorzien. De opening van De Antenne wordt voorzien in de tweede helft van 2016.

De navraag van Bert Peirsegaele leert dat er dagelijks gemiddeld een 15 à 17 Oostendenaars gebruik maken van de 1-euromaaltijden.
Raadslid Peirsegaele (Groen) verwonderde zich over het lage aantal gebruikers van deze maaltijden.

Er werden namelijk 400 1-euro maaltijdpasjes uitgereikt. Deze pasjes zijn een voorwaarde om te kunnen genieten van deze maaltijden. Er is dus een significant verschil tussen het aantal pasjes en het aantal gebruikte maaltijden.

Voorzitter Vens beaamde dit en argumenteerde dat het systeem nog maar 3 maanden in voege is maar gaf toe dat er duidelijk nog gewerkt moet worden rond de bekendmaking van dit initiatief en een betere toeleiding naar dit aanbod.

Het Sociaal Huis Oostende (SHO) heeft voor de 1-euromaaltijden van Minister Homans € 20.000 ontvangen, en heeft daar bovenop uit de eigen begroting nog eens € 20.000 bijgelegd.

Groen-raadslid Bert Peirsegaele zal het aanbod van 1-euro maaltijden verder blijven ondersteunen, maar gaf voorzitter Vens nog eens mee dat er nog andere structurele maatregelen naast dit aanbod zullen moeten komen, willen we de kinderarmoede in Oostende doen dalen.