Beach bars en plastic gaan niet samen

15 Augustus 2018

Beach bars en plastic gaan niet samen

Alle vier de beach bars op het strand in Oostende gebruiken plastic, ondanks het reglement waarin dit verboden wordt.

Dat blijkt uit een onderzoek van Groen. De foto’s spreken voor zich. “Plastic is alomtegenwoordig in de beach bars van Oostende”, stelt fractieleider Wouter De Vriendt vast. "Plastic rietjes, plastic lepels, plastic potjes voor nootjes of saus…het kan niet op. En dat allemaal op het strand, vlakbij de zee. Iedereen zou ondertussen toch moeten beseffen welke impact plastic heeft op het mariene leefmilieu?”

Groen heeft hier eerder voor gewaarschuwd. Op 28 augustus 2017 stemde de Oostendse gemeenteraad een stedelijke verordening met een verbod op plastic tijdens evenementen op het strand. Groen-raadslid Sofie Cloet was toen al ongerust omwille van de onduidelijke formulering in de verordening. We wilden zeker zijn dat ook de beach bars onder dit reglement zouden vallen. Burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) verzekerde ons tijdens die gemeenteraad dat dit het geval was (herbekijk hier de passage, op 42min50sec: https://www.oostende.be/product.aspx?id=19275). “Ofwel vallen de beach bars onder de verordening en dan moet de Stad dringend optreden zodat het reglement nageleefd wordt. Ofwel vallen ze er niet onder en dan is dit nonchalance vanwege het stadsbestuur ”, zegt Sofie Cloet.

Nog altijd zijn we ons onvoldoende bewust van de plastic afvalberg. “Hoe gek kan het zijn? Terwijl vrijwilligers elke dag het strand afdweilen om afval op te ruimen, gebruiken de beach bars een paar meter verder nog altijd wegwerpplastic”, zegt Wouter De Vriendt. “Het is hoog tijd voor een sterk milieubeleid in onze stad, met een plasticvrij Oostende. Groen wil een verbod op alle wegwerpplastic zoals winkelzakjes, rietjes of bestek. De alternatieven worden steeds goedkoper en het leefmilieu smeekt om duurzame maatregelen.”

Groen vraagt zich af of de beach bars ooit werden gecontroleerd op het gebruik van plastic, en belooft een stevige discussie op de gemeenteraad eind deze maand.