Dringend maatregelen nodig tegen nieuwe stijging aantal stadsmeeuwen

09 Juli 2014

'Door het uitblijven van fundamentele maatregelen zal de populatie stadsmeeuwen in 2014 opnieuw toenemen in Oostende en in de andere kustgemeenten. Het broedseizoen is bezig, straks komen de eieren uit en begint de ellende. Waar blijven de fundamentele maatregelen van het stadsbestuur? De manier waarop het stadsbestuur bezig is is onvoldoende efficiënt, en zet de deur wagenwijd open voor een nieuw "overlastseizoen". Groen is de enige partij die fundamentele oplossingen op tafel legt.' zegt gemeenteraadslid Sofie Cloet. Vlaams parlement-kandidaat Kristof Cornelis: 'Door de groeiende populatie stadsmeeuwen ondervinden steeds meer inwoners de overlast. De stadsmeeuwen die er nu zitten geraken we nooit meer kwijt. Bovendien wordt de populatie jaarlijks exponentieel groter. Studies spreken over een gemiddelde aangroei van 17% stadsmeeuwen per jaar. Jonge stadsmeeuwen bouwen hun nieuwe nest steeds dicht bij het ouderlijke nest, hopen dat ze bv. gaan verhuizen naar een opgespoten atol in zee is dus een illusie.'

Kristof Cornelis vervolgt: "Het Oostends stadsbestuur maakte 25.000 euro subsidies vrij om daknetten aan te kopen. Maar netten zijn niet echt een duurzame oplossing, ze verplaatsen gewoon het probleem naar de buren. En het gekrijs zal even luid blijven klinken. Men komt nog steeds op de proppen inefficiënte of idiote maatregelen zoals havik-vormige vliegers, gekleurde windmolentjes, telegeleide auto's enz. Zaken die jaren geleden elders al geprobeerd werden en onsuccesvol bleken. Zo gaat heel wat kostbare tijd verloren, want de klok tikt verder. De kennis is nochtans aanwezig en beschikbaar in het VLIZ, bij Natuurpunt, de Vlaamse opvangcentra van vogels en wilde dieren en in andere gespecialiseerde instellingen. Ook de tips en ervaringen, de do's and don'ts uit het buitenland, zoals de UK, waar de stadsmeeuwen al veel langer dan hier voor problemen zorgen, blijven hier in dovemans oren vallen.

Sofie Cloet: "Met het schudden of doorprikken van de meeuweneieren en het plaatsen van daknetten alleen zal het niet lukken. Een pakket fundamentele maatregelen is dringend nodig om de meeuwenoverlast min of meer binnen de perken te houden. Zo dient ondermeer de huisvuilophaling herbekeken worden. De afvalprocedure moet meeuwen-proof zijn, bijvoorbeeld door middel van rolcontainers, afgesloten vuilnisbakken of aangepaste vuilniszakken. In Cornwall (UK) maken een aantal steden zelfs gebruik van een herbruikbare meeuw-bestendige vuilniszak. Een aanpassing die meteen oplossend werkt en bovendien duurzaam en milieuvriendelijk is."