Een stadsdichter voor Oostende!

24 Februari 2015

Oostende kende in de afgelopen jaren een cultureel réveil. We hebben de afgelopen weekends Chambres d'O en Liefde tussen de Lijnen in Oostende gehad. Cultuurfestivals waar ook poëzie een plaats had, met o.a. de stadsdichter van Antwerpen op bezoek. "Dit is het moment om poëzie in Oostende te verankeren en voorgoed een plaats te geven door een stadsdichter te verkiezen", zegt Wouter De Vriendt. "En trouwens: waar beter past poëzie dan in een stad aan zee?" Het fenomeen van de 'stadsdichter' heeft sinds de jaren '90 van de twintigste eeuw een gestage opgang gekend in ons taalgebied. Een 'stadsdichter' in Oostende wordt dan aangesteld door het stadsbestuur van Oostende om gedurende een jaar gedichten te schrijven over onze stad en gebeurtenissen die er plaatsvinden. "Dat kan van alles zijn", zegt Wouter De Vriendt, "maar zeker is dat Oostende volop inspiratie biedt. Denk maar aan de zee, de polders, de visserij, maar ook de winkelstraten, de vakantie, onze band met Congo, of gewoon de liefde en het leven. Met de typische open, rebelse geest die zo eigen is aan Oostende."

In ons voorstel gebeurt de aanstelling na een open schrijfwedstrijd.

De stadsdichter wordt in de schijnwerpers geplaatst op Gedichtendag, maar kan ook actief zijn bij officiële gelegenheden in Oostende of evenementen. Zeker ook via de scholen kunnen jongeren kennis maken met poëzie.

Welke gemeenten hebben al een stadsdichter? Antwerpen, Gent, Roeselare, Deinze, Bornem, Diest, Zoutleeuw, Ninove, Tienen, of een 'Letterzetter' in Kortrijk?een honderdtal Vlaamse gemeenten.