Groen hekelt arrogantie van het stadsbestuur met project Mediacenter

08 Juli 2014

Groen hekelt arrogantie van het stadsbestuur met project Mediacenter

Vanmorgen werd het nieuwe project voorgesteld voor de site mediacenter. Deze was reeds onderwerp van hevige speculaties en Groen was er vanaf het begin bij om te waarschuwen voor een mogelijke overbelasting van de buurt. "We volgen dit dossier op de voet, en stellen vandaag met ontsteltenis vast dat het stadsbestuur niet enkel ons signaal, maar ook dat van de wijkbewoners compleet naast zich neerlegt" aldus Natacha Waldmann, voorzitter van Groen Oostende. Annemie Van der Mueren, gemeenteraadslid voor Groen, vervolgt: "We planden hier reeds verschillende acties, en overhandigden een petitie aan het stadsbestuur met de handtekening van ruim 1200 Oostendenaars. Onze vraag was heel duidelijk: een vernieuwend woonproject voor gezinnen met respect voor de leefbaarheid van de buurt. Geen 22 bouwlagen in deze rustige woonwijk." "Indertijd lieten we al duidelijk protest aantekenen bij de goedkeuring van het GRUP voor 22 bouwlagen. We werden toen door het stadsbestuur beschuldigd van paniekvoetbal. Nu blijkt dat die beschuldiging onterecht was en dat er zoals gevreesd, een vrijgeleide aan de bouwpromotor gegeven wordt.", vervolgt Waldmann. "De woonbehoefte voor gezinnen die er is in onze stad, wordt hiermee niet ingevuld. Oostende kon zichzelf hier op de kaart zetten met een innovatief project maar kiest opnieuw voor inspiratieloze hoogbouw die vooral mikt op tweedeverblijvers. De hoge densiteit die deze locatie ontegensprekelijk vraagt kan ook op een creatieve manier en met respect voor de omgeving ingevuld worden, andere steden gingen ons hier al in voor. Het financiële plaatje gaat nu echter ten koste van kwaliteit."

 

 

"Het gebouw is een mastodont en enorm bepalend voor de Oostendse skyline, het wordt een landmark die letterlijk een hele buurt en zelfs het voetbalstadion en het basketcomplex in de schaduw zal zetten. We zien in het ontwerp ook dezelfde types appartementen in veelvoud terugkomen, wat duidelijk maakt dat men niet streeft naar een gezonde sociale mix." zegt Natacha Waldmann. Annemie Van der Mueren wijst ook op het gebrek aan groen, op de gebruikelijke truken van de foor na in de visualisatie: groendaken, bomen,? in de praktijk zal er van op straat voornamelijk steen te zien zijn.

Natacha Waldmann en Annemie Van der Mueren besluiten: "Dit is een gemiste kans voor onze stad, op zo'n toplocatie. De stad blijft inzetten op tweede verblijven als financiële input om de schulden op te vangen, maar beseft niet dat we zo gezinnen uit Oostende weghouden."