Groen moedigt een juiste bestemming voor site Ciné Rialto aan

27 Januari 2014

"Op basis van uw antwoord kunnen we uw voorkeur van bestemming voor de site Ciné Rialto afleiden: assistentiewoningen. Dit staat haaks op de uitgaansbuurt en de taak van de Schepen bouwbeleid is om te zorgen dat de plannen niet alleen wettelijk doenbaar zijn, maar dat die plannen ook verzoenbaar zijn met de buurt. We moeten waarschuwen dat assistentiewoningen inplanten midden in een uitgaanscentrum dodelijk is bij het uitbouwen van de buurt. Dit moeten we vermijden als stadsbestuur"    Met deze woorden moedigde Collins Nweke namens Groen het Oostends stadsbestuur aan om te zorgen dat de site Ciné Rialto een juiste bestemming krigt.De volledige interpellatie in de Gemeenteraadszitting van vrijdag 24 januari 2014:

De 85 jaar lokale geschiedenis van Ciné Rialto kwam ten einde op 22 oktober 2012 met het lanceren van de actiefilm The Same Day door de Nigeriaan-Oostendenaar Uche Chika. Dat was de allerlaatse film die daar getoond werd. Oostendenaars zaten sindsdien met de vraag: wat nu met de site Ciné Rialto? Schepen van jeugdbeleid Arne Deblauwe (SP.A) heeft al bekendgemaakt dat hij voorstander is van een nieuwe bestemming van de site die combineerbaar is met het uitgaanscentrum. De Jeugdraad is duidelijker en concreter over zijn voorkeur van bestemming voor de site: een jeugdontmoetingscentrum.

Terwijl Oostendenaars aan het afwachten zijn voor een duidelijk signaal van het stadsbestuur over een nieuwe bestemming stond de volgende aankondiging op de website van het Antwerpse architectenbureau Osar:

"Osar werd gevraagd om voor Senior Homes 100 assistentiewoningen te realiseren op de site van de oude cinema Rialto in Oostende. Samen met anno architecten heeft osar een erfgoedanalyse opgemaakt over de historiek van de plek en het bouwblok"

De aankondiging zorgde de voorbije weken voor wat commotie in onze stad-aan-zee. Schepen van Stedenbouw Bart Tommelein (Open VLD) gaf toe dat assistentiewoningen of serviceflats in principe een nieuwe bestemming kunnen zijn voor Ciné Rialto. Dit is geen geruststelling voor de Oostendse jongeren die bezorgd zijn over het bewaren van het uitgaanskarakter van de Langestraat. Het is tevens in strijd met de wensen van zowel de Jeugdraad als coalitiepartner Arne Deblauwe (SP.A)

Groen  en de Oostendenaars hebben dan ook verduidelijking nodig om de intenties van het stadsbestuur beter te kunnen inschatten.  Vandaar de volgende vragen:

  1. Wat is de stand van zaken met de site Ciné Rialto?

  2. Wie is nu eigenaar van de site?

  3. Klopt het bericht van het architectenbureau Osar over de bouw van 100 assistentenwoningen en staat het stadsbestuur achter de komst van die 100 assistentiewoningen op de site?

  4. Hoe wil het stadsbestuur dit verzoenen met het specifieke karakter van de uitgaansbuurt?

 

Collins NWEKE |  Gemeenteraadslid voor Groen

Oostende, 24 januari 2014