Groen Oostende vraagt het OCMW opnieuw tevergeefs om één gezin Syrische vluchtelingen te hervestigen

03 September 2015

Op de OCMW-raad van 11 augustus heeft Groen-Ocmw-raadslid Bert Peirsegaele een tweede maal de vraag gesteld om één Syrisch gezin oorlogsvluchtelingen van 4 à 5 personen te hervestigen. Aanleiding was de brief/oproep van staatssecretaris Theo Francken die solidariteit vroeg aan alle OCMW's.   Maar de Oostendse OCMW?meerderheid wilde enkel acte nemen van deze brief. Bert Peirsegaele vond dit al té gemakkelijk en diende daarop een minimaal voorstel in.

 

Bert Peirsegaele: 'De schrijnende vluchtelingenproblematiek beheerst voor het ogenblik ons nieuws. Er gaat geen dag voorbij of we zien verschrikkelijke beelden die recht naar ons hart gaan. Ik heb dan ook een minimaal humanitair voorstel gedaan om zoveel als mogelijk mensen met het hart op de juiste plaats mee te krijgen in de Raad: Hervestig één Syrisch gezin uit het oorlogsgebied.'
 

De meerderheid wilde niet ingaan op het voorstel, er was enkel een kleine 'toegeving' tegenover de vorige vraag van Groen-OCMW?raadslid Bert Peirsegaele in mei:
'Er zal een OCMW-afgevaardigde naar de informatievergadering van Fedasil gaan in september. Hopelijk kan dit alsnog de geesten doen keren in de solidaire zin.'
 

Bert Peirsegaele had vooral gerekend op een menselijk gebaar vanwege Sp.a en de ACW-mandataris om zijn humaan, minimaal voorstel er door te krijgen.
Sp.a en ACW poneren 'in theorie' toch deze solidariteit, maar zijn hoop was tevergeefs.