Groen stelt zich vragen omdat Stad Oostende een evenementenweide wil vlak tegen woonwijk Nieuwe Koers.

30 April 2013

Op 21 maart 2013 was in de pers te lezen dat er een evenementenweide van 13 hectare komt langs de Duinkerkseweg, voor zeker 80.000 bezoekers. Het stadsbestuur hoopt op deze manier grote muziekartiesten en evenementen naar Oostende te halen. Meer dan tien jaar geleden waren er op de Wellingtonrenbaan nog grote opgetreden van onder meer Bon Jovi en Michael Jackson. In 2002 ook nog Seat Beach Rock met David Bowie en andere groten namen. Het stadsbestuur wilt deze traditie nieuwe kansen geven. In een zoektocht naar een geschikte site kwam het stadsbestuur uit op de Duinkerkseweg. De eigendom moet nog verworven worden via onteigening. Langs de Duinkerkseweg is er volgens het stadsbestuur genoeg plaats om te parkeren.

 

Te verwachten problemen:

- Mobiliteit: Evenementen van die grootte op die plaats zullen zeer zeker zorgen voor files op de Torhoutsesteenweg en de Nieuwpoortsesteenweg.

- Parkeren langs de Duinkerkseweg (Gewestweg): Er kan misschien een hele rij auto's aan de kant staan, maar zeker niet een hoeveelheid die overeenkomt met 80.000 bezoekers. Er moeten ook parkeerstroken vrij blijven voor bussen.

- Waarom langs de Duinkerkseweg vlak naast de woonwijk Nieuwe Koers? Een woonwijk moet daar toch niet mee belast worden? Geluidsoverlast, zwerfvuil, wildplassen zijn maar enkele van de vele nare gevolgen voor de buurtbewoners.

- Is er ook onderzoek gedaan naar mogelijke andere sites?

- Financieel: Over welk bedrag spreken we hier om deze site van 13 hectare te kopen?

- Ik vraag mij ook af wat de plannen zijn in verband het project "Groen lint", waar er op deze plaats aan de Duinkerkseweg een parkbos zou komen als buffer voor de luchthaven.

  1. Waarom niet op Plassendaele? Ruimte genoeg. Afritten Zandvoorde en Oudenburg in de buurt. Pendelbussen vanuit de stad.

  2. Waarom niet terug op de Wellingtonrenbaan? Als dat tien jaar geleden ging, gaat dat nu toch ook? Alle logistieke middelen zijn ter plaatse. Tram voor de deur. Pendelbussen vanaf een randparking.

  3. Kan de stad het nodige geld niet beter gebruiken voor onderhoud en duurzame renovatie van eigen gebouwen zoals het stadhuis?

  4. Oostende is een centrumstad. Is het absoluut noodzakelijk dat zij alle grote evenementen naar hier haalt zoals in een grootstad?

 

Annemie Van der Mueren, Gemeenteraadslid Groen

interpellatie Gemeenteraad 26 april 2013