Maak van Churchillkaai opnieuw havengebied

18 December 2014

Een nieuw Noordzeeaquarium, het wordt eens tijd om na 20 jaar eindelijk het aquarium effectief te realiseren. Maar we denken niet dat de Churchillkaai de meest ideale locatie is.  Voor een duurzame toekomst voor onze haven zou de Churchillkaai beter terug ingekleurd worden als havengebied. De uitbreiding van DAB Vloot toont aan dat rechtszekerheid op en over de Churchillkaai voor havenactiviteiten van belang is. Een mens heeft vingers te kort om na te tellen voor de hoeveelste maal het is dat een schepen of burgemeester van SP.a de komst van een nieuw of vernieuwd Noorzeeaquarium aankondigt. Groen Oostende hoopt dat de aankondigingspolitiek over het Noorzeeaquarium van deze meerderheid en de talloze holle beloften aan de vzw Vriendenkring van het Noorzeeaquarium eindelijk kunnen stoppen, en de realisatie ervan effectief gaat gebeuren. Het ganse verhaal sleept al twintig jaar aan en leest als een slapstick komedie. Een mooi Noordzeeaquarium dat goed gelegen is zou een extra troef zijn voor Oostende. Op dit moment is het aquarium echt heel dringend aan vernieuwing toe. Maar of de Curchillkaai een goede plaats is voor een nieuw Noordzeeaquarium zijn we nog zo zeker niet.

We zien dat DAB Vloot ook wil uitbreiden op de Churchillkaai en dit is goed nieuws maar toch best vreemd. De Churchillkaai hoort ondermeer volgens het RUP Afbakening Zeehavengebied Oostende niet meer tot het havengebied. We zouden aan de hand van dit voorbeeld willen pleiten om de afbakening van het stedelijk gebied en de afbakening van het zeehavengebied te herbekijken. We krijgen de eigenaardige situatie waarbij een maritieme instelling niet in het zeehavengebied maar in stedelijk gebied opereert. De zone Churchillkaai opnieuw inkleuren als havengebied zou bovendien het grote voordeel hebben dat we de haven opnieuw wat meer toekomstzekerheid kunnen geven en de mogelijkheid openhouden voor nieuwe ferry- en andere afvaarten. De plannen van de Churchillkaai als woongebied zouden we dan kunnen categoriseren als een historische vergissing die gelukkig nog kon worden teruggedraaid.

<!--//--><![CDATA[// ><!-- var iframe = "<iframe src=\'http://www.focuswtv.be/rmplayer/embed/33310?width=560&height=315&embed_width=400&embed_height=225&autostart=0&stretching=exactfit&plugins=embed%2Cshare%2Cgapro&delivery=vod&mode=flash&link=http%3A//www.focuswtv.be/video/kritiek-op-locatiekeuze-voor-nieuw-aquarium-en-kinderspeeldorp&logo=http%3A//www.focuswtv.be/sites/default/files/fw2012-web-branding.png&logo.hide=false&logo.position=bottom-right&provider=streaming&playlist.size=200&playlist.position=right&title=Kritiek%20op%20locatiekeuze%20voor%20nieuw%20aquarium%20en%20kinderspeeldorp\' width=\'560\' height=\'315\' scrolling=\'no\' frameborder=\'0\'>";document.write( iframe ); //--><!]]>