Nieuw rapport K&G: kinderarmoede Oostende stijgt met 25% op 1 jaar tijd.
17 Juli 2013
De kinderarmoede in Oostende neemt dramatische proporties aan en stijgt van 21,3% in 2011 naar 26,7% in 2012 (+25%). Dat blijkt uit het pas gepubliceerde kansarmoederapport van Kind&Gezin. Met dit slechte resultaat nestelt Oostende zich in de weinig benijdenswaardige top 5, met ondermeer Brussel, Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht. De inspanningen van het stadsbestuur leiden vooralsnog niet tot resultaat. Oostende had al geruime tijd dubbel zoveel kansarme gezinnen dan het provinciegemiddelde, nu zijn het er al bijna drie-maal zoveel. Hiermee steekt Oostende met kop en schouders boven de andere West-Vlaamse centrumsteden. In 2005 stond Oostende nog op plaats 40 in de kansarmarmoede index. Toen leefden een kleine 8% van de bijna 9.000 Oostende gezinnen met kinderen onder de kansarmarmoedegrens. In onze badstad is de gezinsarmoede op 7 jaar tijd dus met maar liefst bijna 250% gestegen. De meest kwetsbare gezinnen zijn de éénoudergezinnen en gezinnen waarbij de moeder anderstalig is. Groen blijft er al jaren op wijzen dat de armoede in Oostende door de traditionele partijen wordt verwaarloosd. De nieuwe cijfers van Kind&Gezin bevestigen dit nog maar eens. Om een idee te geven hoe penibel de situatie momenteel is: met een kansarmarmoede index van 26,7% zit Oostende bijna op het niveau van Bulgarije die met een index van 28% het laagste scoort op kansarmoede index van alle EU-lidstaten samen.*
Groen maant de meerderheid aan om dringend actie te ondernemen. Het is van groot belang om de armoede zelf op te zoeken en actief aan te pakken, in plaats van te wachten tot het volgende alarmerende jaarrapport. Armoede heeft voor kinderen negatieve effecten, onmiddellijk en op termijn. De Stad en het OCMW moeten werk maken van een duurzame activering en het aanbieden van stageplaatsen in bedrijven. Er wordt al jaren over gesproken, maar in de praktijk komt er bitter weinig van. Zo zijn er in Oostende alleen al in de niche van de sociale tewerkstelling zo'n 200 arbeidsplaatsen te weinig. Die komen er niet vanzelf, die moet je als lokale overheid zelf creëren. De knipperlichten branden nochtans al lang. Ook voldoende aanvullende steun door het OCMW is belangrijk, bijvoorbeeld op het vlak van de energiefactuur. En het overleg met armoedebewegingen en andere spelers op het sociale veld (CAW) kan nog geïntensifieerd worden.
Stilaan leeft 1 op 3 Oostendse gezinnen met kinderen onder de armoedegrens. Vlaanderen wil dat cijfer tegen 2020 terugdringen naar 3,8%. Om dit Vlaamse streefdoel te bereiken wordt het voor de huidige Oostendse coalitie van SP.a, VLD en CD&V hoog tijd om het sociaal beleid in Oostende drastisch bij te stellen.
Kristof Cornelis
OCMW raadslid Groen Oostende
Kansarmoede index Vlaams-Gewest 2012: 10,45% (+ 0,7%)
Kansarmoede index Brussels Hoofdstedelijk Gewest 2012: 19,63% (-1,68%)
* rapport Kinderarmoede 2012 Vlaamse Studiedienst.