Nieuwe schepen Bart Plasschaert doorbrak cordon sanitaire

28 September 2015

Nieuwe schepen Bart Plasschaert doorbrak cordon sanitaire

Iemand die afspraken met het Vlaams Belang heeft gemaakt om persoonlijk meer mandaten binnen te rijven, wordt vandaag schepen in Oostende. Het is een zwarte dag voor onze democratie. Groen tilt hier bijzonder zwaar aan. Wat CD&V hier doet, is niet uit te leggen. En coalitiepartners SP.A en OpenVLD vinden daar blijkbaar geen graten in. Ter herinnering: het Vlaams Belang is een extreemrechtse partij, die door de rechtbank veroordeeld is voor racisme, bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet en haat zaait in onze samenleving. Toen het stemgedrag in de OCMW-raad begin 2013 uitlekte, was er nog formeel protest. OpenVLD vroeg Plasschaert op te stappen als OCMW-raadslid. SP.A-voorzitter Jeroen Soete, burgemeester Vandecasteele, OCMW-voorzitter Vanessa Vens, eerste schepen Bart Tommelein, CD&V'ers Cyriac Borloo, Krista Claeys, Hilde Veulemans en Johan Verstreken verklaarden afstand te nemen van het stemgedrag van Bart Plasschaert. Dat stemgedrag bezorgde hemzelf meer mandaten in de comité, maar bezorgde ook het Vlaams Belang meer mandaten! Een koehandel van de platste soort. Waar blijven al die kritische stemmen van toen? Nu het gaat om de verdeling van de macht, met de toekenning van het schepenmandaat, worden principes opzijgezet. CD&V doet alles voor de macht, en SP.A en OpenVLD maken er geen punt meer van. Welk signaal geven ze hiermee aan onze bevolking? Dat samenwerken met extreemrechts niet zo erg is, als het erop aankomt? Gaat de meerderheid in Oostende op die manier om met principes?

Op 17 januari 2013 zeiden Open VLD-raadsleden Dannick Minne, Sarah Schotte en voorzitter Ruben Pannecoucke het volgende: "een woord breken en samenwerken met het Vlaams Belang, dat zijn zaken die niet in ons woordenboek staan". Is dat woordenboek veranderd? Is er een nieuwe editie op de markt?

Opmerkelijk: de voordrachtsakte van Bart Plasschaert werd door drie raadsleden van de meerderheid niet ondertekend. Hulde aan hun principiële houding: Bart Bronders, Yves Miroir en Sabine Friederichs. Zij tonen terecht aan dat er een rode lijn is overschreden.

Zal Bart Plasschaert in de toekomst nog akkoorden sluiten met het Vlaams Belang? Vindt hij dat dit moet kunnen?

Bronnen:

KVW, 11/1/2013: Voorpagina "cordon doorbroken". En: "politieke spelletjes in het OCMW"