Open brief aan collega-lijsttrekkers: mag het opnieuw over Oostende gaan?

08 Oktober 2012

Moet een verkiezingscampagne niet gaan over hoe we Oostende beter kunnen maken? Sinds enige tijd gaat het in Oostende enkel nog over coalities en machtsverdeling. CD&V wil de volgende keer twee schepenen in plaats van één. SP.A verklaarde eind augustus al verder te willen gaan met CD&V en OpenVLD. En nu Bart Tommelein zichzelf tot kandidaat-burgemeester heeft uitgeroepen is het hek helemaal van de dam. Groen wil de andere partijen de volgende vraag voor de voeten werpen: heeft de Oostendenaar een boodschap aan deze strategische spelletjes? Wordt Oostende hierdoor een aangenamere plaats om te leven? Respect voor de kiezer Reeds op 26 augustus verklaarde Johan Vande Lanotte (SP.A) bij de lijstvoorstelling van SP.A dat zij verder willen besturen met CD&V en OpenVLD. Zouden we als politici niet beter de verkiezingen afwachten vooraleer zulke uitspraken te doen? Want wat als de kiezer een signaal van vernieuwing uitzendt? Begrijpen we het goed dat hiermee dan geen rekening gehouden wordt? Als politici onderschatten we de antipolitiek bij de mensen. Door nu al te spreken over coalitievorming, maken we het alleen maar erger. Daarom kiest Groen ervoor om met open vizier naar de kiezer te trekken: op basis van eigen kracht en programma, maar bereid om met elke democratische partij te praten.

Geen anti-coalities voor Groen

Waar het nu, op een kleine week voor de verkiezingen, écht over zou moeten gaan, is inhoud. De centrale doelstelling voor de volgende zes jaar is wat Groen betreft het houden en aantrekken van jonge mensen en actieve gezinnen in Oostende. Hoe doen we dat? Kiezen we voor betaalbare gezinswoningen of blijven we Oostende volbouwen met dure appartementen? Kiezen we voor de natuur en KMO's op de Oosteroever, of wordt het een speeltuin voor bouwpromotoren? Kiezen we voor veilig fietsen, of laten we druk autoverkeer overal toe? Zorgen we ervoor dat het Sociaal Huis zich echt met haar kerntaak van armoedebestrijding bezighoudt? Hoe laten we de economische motor draaien? Vinden we een plaats in de crèche voor onze kinderen? Willen we een eerlijke politiek in Oostende, of vinden we van onszelf dat we best goed bezig zijn? Dààr zouden we nu over moeten praten.

Eén ding staat vast: Groen doet niet mee aan anti-coalities, maar enkel aan samenhangende coalities met een positief project voor onze stad. Wij besteden onze energie aan voorstellen om Oostende beter te maken. En als de kiezer ons het vertrouwen geeft en we voldoende vernieuwing kunnen realiseren, zijn we klaar om deze mooie stad mee te besturen.

Wouter De Vriendt

Volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid

Lijsttrekker Groen Oostende 2012