Parijs of Braga, Nigeria: terreuraanslag is even erg en moet afgekeurd worden

25 Januari 2015

Parijs of Braga, Nigeria: terreuraanslag is even erg en moet afgekeurd worden

Een betoog ter nagedachtenis van de slachtoffers - Westerse en niet-Westerse - van terreuraanslagen uitgesroken aan het begin van de Oostendse gemeenteraad: Dank u voorzitter,  om deze minuut stilte toe te laten voor de slachtoffers van de terreuraanslag in Parijs. Ik moet de partijvoorzitters onder impuls van Jean Surmont (Open VLD) feliciteren voor het initiatief rond het versieren van de ramen van het stadhuis met grote potloden. Bij die actie hebben de partijvoorzitters een krachtig signaal uitgestuurd dat er geen plaats kan zijn in onze samenleving voor intimidatie en terreur. Als democraten moeten wij steeds klaar staan om gelijkaardige terreur ergens anders dan Europa kordaat af te keuren. Er is meer dan de tijdstip dat de slachtoffers in Parijs met die van de radicale moslimterreur Boko Haram in Nigeria verbindt. Mensen, de mensheid staan er centraal: 12 doden in Parijs, 2000 in Baga (Nigeria) duizenden in Kivu (DR Congo), honderden in Peshawar (Pakistan) om maar te zwijgen over de vele andere vergeten oorlogen. 

Deze gemeenteraad telt onder zijn leden: een Oostendenaar van Nigeriaanse afkomst, twee Oostendenaars van Pakistaanse afkomst, een raadslid wiens moeder in DR Congo werd geboren en getogen om maar te zwijgen over de duizenden medeburgers van 130 verschillende landen in onze stad-aan-zee. Het zou van grote moed getuigen om ALLE vormen van religieus geweld symbolisch af te keuren.

Voorzitter, beste collega's ik hoop dat u mijn verontwaardiging deelt. Door onze acties moeten wij kunnen aantonen dat een Westerse dode even erg is als een niet-Westerse. Ik stel voor mijnheer voorzitter, waarde collega's dit kort en sereen moment van herdenking ook te laten uitgaan naar de slachtoffers van de moslimterreur in Nigeria, etnisch-geweld in Kivu (DR Congo) Taliban schoolgeweld in Peshawar (Pakistan) en alle andere slachtoffers van zinloze oorlogen

 

Collins NWEKE | Gemeenteraadslid voor Groen
www.collinsnweke.be