Het is jouw buurt, jouw stem, onze toekomst
Dag kiezer. Oostende is machtig, mysterieus, schoon en eigenwijs. Oostende, dat is Rock ’n Roll, energie en genieten. Oostende is uniek in elk opzicht en daar zijn wij ‘Trots’ op. We hebben heel wat gerealiseerd maar onze blik ligt op de toekomst. Om van onze stad een nog betere plek te maken om in te leven.
Groen Oostende zorgde deze legislatuur mee voor een ommekeer in het beleid. Met Trots op Oostende bundelen we de krachten met Open Vld en CD&V. Met een positief verhaal voor onze stad aan zee trekken we naar de kiezer. Hieronder maak je kennis met onze speerpunten. Lees het volledig programma hier.
Plaats voor jeugd
Kinderen en jongeren hebben een eigen plek nodig. Zo houden we hen ook in Oostende. Daar maken we dus werk van.
- Meer ‘hangplekken’ voor jongeren
- Nieuwe fuifzaal in Bosjoenk, met een moderne aanpak zodat de overlast voor omwonenden tot een minimum beperkt blijft
- Investeren in de Velodroom als ontmoetingsplek, met toiletten en waterfonteintjes
- Moderne en energiezuinige gebouwen voor jeugdverenigingen
Vlotte mobiliteit
Er is vandaag een mobiliteitsplan voor het centrum, we willen er één voor de hele stad. Veiligheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid staan hierbij centraal.
- Nieuwe randparking(s)
- Fiets- en wandelbrug voor verbinding tussen de Vuurtorenwijk en het centrum
- Elektrische centrumbus, voor iedereen die moeilijk te been is
- Meer en veilige fietsenstallingen, ook in leegstaande panden, en nog meer fietsnietjes
- Taxi’s en ‘kiss and ride’ dichter bij het station
- Park & bike mogelijkheden voor bezoekers in de zomer
- Vaste parkeerplaatsen voor e-steps
- Slimme, digitale bewegwijzering
- Evaluatie van de mobiliteit in het centrum samen met inwoners en handelaars, en aanpassing waar nodig
- Proefopstelling om de files op de Torhoutsesteenweg aan te pakken
Single toets
Oostende telt heel wat alleenstaanden, bijna de helft van de huishoudens bestaat uit één persoon. Singles ondervinden echter enkele nadelen van alleen wonen en leven. Financieel is dit voor velen een uitdaging. We zullen daarom een single-toets invoeren. Bij elke beslissing bekijken we hoe we mogelijke onrechtvaardigheden kunnen wegwerken. Dat gaat van ouderen, tot jongeren die graag willen samenwonen, tot alleenstaanden.
Culturele trekpleister
Ons cultureel aanbod is iets waar we trots op zijn. Elke Oostendenaar kan hier ambassadeur van zijn. Daarom bouwen we een Oostende-reflex in, zodat elke inwoner deel kan uitmaken van onze toeristische en culturele evenementen. Elke maand maken we één dag de Oostendse musea gratis toegankelijk voor Oostendenaars. Voor creatieve makers voorzien we meer ruimte.
Meer ruimte voor ondernemen en minder regels
Onze vele ondernemers zorgen voor de bloei en de groei van onze mooie stad. We zijn een belangrijke shoppingstad. Ons lokale aanbod is een grote meerwaarde.
- Ondersteuning van onze kleinhandel in de binnenstad en de wijken
- ‘Koop lokaal’ maximaal aanmoedigen
- Uitbreiding van de wijkmarkten
- Pop-up plan om leegstaande panden tijdelijk in gebruik te nemen
- Stimuleren van wonen boven winkels
- Focus op blauwe en circulaire economie
We nemen alle regels en belastingen voor ondernemers onder de loep. Ingewikkelde en onlogische regels worden geschrapt (zoals een verschil voor bestickering langs de binnen- en buitenkant van een raam). We kiezen voor maximale vrijheid en minimale regels.
Nederlands leren voor integratie
Met 134 nationaliteiten hebben we een diverse stad. We verwachten van álle inwoners dat ze Nederlands leren.
- We voorzien opleidingen en doen beroep op vrijwilligers en buddy’s. We organiseren of ondersteunen werkplekleren, zomerscholen, taalbadklasjes voor kinderen, ...
- We leveren extra inspanningen om vrouwen te bereiken. Daarom kiezen we voor een project in samenwerking met AZ Oostende, artsen en verpleegkundigen die vrouwen mee toeleiden tot het leren van Nederlands en zo ook richting arbeidsmarkt.
- Om nieuwkomers te bereiken werken we met ‘toeleiders’ uit de eigen gemeenschap. Zij informeren en motiveren mensen om ervoor te zorgen dat ze zich integreren in onze maatschappij.
Dialoog met de Oostendenaar
We blijven in dialoog gaan met onze inwoners en tweedeverblijvers. Via wijkcafé’s, het O-punt waar iedereen terecht kan met meldingen, de onafhankelijke ombudsdienst, burgerbevragingen, de kindergemeenteraad, ons nieuw inwonerspanel, enzovoort. Samen zetten we een volgende stap in participatie. Thematisch betrekken we diverse groepen bij beleidsvorming. We hervormen de adviesraden en de commissies. Voor beleidsbeslissingen in een wijk, betrekken we steeds de inwoners. Zij kennen hun wijk het best en zorgen voor essentiële input.
Toegankelijke, nette straten met groene ontmoetingsplekken
- We screenen de volledige stad. Welke straten moeten dringend heraangelegd worden? Welke voetpaden verlaagd? Welke fietspaden vernieuwd? We bouwen samen met de Oostendenaars aan een toegankelijke stad voor iedereen.
- Een groene omgeving zorgt voor een gezondere buurt en meer levenskwaliteit. Pleinen in de wijken worden opnieuw echte ontmoetingsplekken. We plaatsen rustpunten en zitbanken, zowel in het centrum als in de wijken. We ontharden en vergroenen waar het kan.
- Een nette stad is een veilige stad. We kiezen voluit voor nachtophaling van vuilnis, meeuwen zijn dan minder actief en dat zal ertoe leiden dat we ’s morgens ontwaken in een nettere stad. We zetten verder in op sensibilisering maar handhaven streng als mensen sluikstorten.
Kwalitetisvol wonen
Een veilige, kwaliteitsvolle, stabiele en betaalbare woning is een recht.
- We ondersteunen en faciliteren alternatieve woonvormen zoals co-housing, tiny houses, hamsterhuren, alternatief wonen voor jongeren, … Op die manier vergroten we het aanbod.
- We ontwikkelen een visie rond vakantiewoningen voor de hele stad, die toelaat om de rol van toeristische centrumstad te vervullen zonder bijkomende druk op de woonprijzen.
- Oostende heeft de opgelegde doelen voor sociaal wonen bereikt, dit is voor ons geen maximum maar een minimum. We blijven sociale woningen bijbouwen en renoveren.
Verblijfstoerisme als doel
We zijn trots dat Oostende een geliefde bestemming is voor bezoekers uit binnen- en buitenland. We willen pionier blijven. Het podcast-, non-fictie- en garnaalkrokettenfestival waren voltreffers. Vaste waarden als Theater aan Zee, het Kursaal en het filmfestival zijn niet meer weg te denken.
Maar toerisme brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee die we willen aanpakken:
- We zeggen nee tegen massatoerisme, maar streven naar kwaliteitsvol verblijfstoerisme.
- We focussen op evenementen in het laagseizoen om voor zoveel mogelijk spreiding te zorgen.
- Te veel extra treinen naar Oostende op de warmste zomerdagen zorgen voor een te grote toevloed van dagtoeristen. We gaan hierover in overleg met de NMBS.
- We vragen politieversterking uit het binnenland voor het hoogseizoen, net zoals onze politie andere zones ondersteunt.
Diervriendelijke stad
We investeren fors in een nieuw dierenasiel. Dieren tellen echt mee in Oostende, we creëren een mooie toekomst:
- Grote hondenloopweide met mobiele toestellen aan Park Nieuwe Koers
- Huisdierenpaviljoen aan AZ-Oostende, met een dierenambulance
- Vaste huisdieren in de rust- en verzorgingstehuizen van de stad
- Omheining en infopunt aan rustplaats zeehonden
- Dierenwelzijnsraad
- ‘Diervriendelijk label’ voor restaurants, cafés en winkels