Stadsbestuur haalt mini-truck ijsjesverkoper van Oostends strand na vragen Groen

15 Augustus 2015

Stadsbestuur haalt mini-truck ijsjesverkoper van Oostends strand na vragen Groen

Na een schriftelijke vraag van Groen heeft het stadsbestuur een onvergunde, gemotoriseerde mini-truck van het Oostendse strand gehaald.   'Ravottende kinderen op het strand moeten voortaan niet meer opletten voor die mini-truck. Het is een opluchting en een kwestie van gezond verstand dat deze vorm van onnodige milieuvervuiling van het strand geweerd wordt', meent gemeenteraadslid Collins Nweke. Groen kreeg heel wat negatieve reacties binnen van strandgangers die zich mateloos ergerden aan de mini-truck die op het Oostendse strand ijsjes verkoopt.

 

Het vehikel dat op diesel rijdt en waarop twee Ola-diepvriezers gemonteerd staan, (zie foto's) bromde deze zomer hele dagen rond de badgasten. 'Wij begrepen dat het niet ijsjesfabrikant Unilever zelf is die de ijsjes verkoopt maar een onderaannemer. In de veronderstelling dat Unilever zelf misschien niet op de hoogte was van deze praktijken, hebben wij de multinational aangeschreven. Maar zonder resultaat." verduidelijkt Kristof Cornelis, voorzitter Groen Oostende. 'Groen vindt het uiteraard vreemd dat een multinational die zichzelf graag als een duurzaam bedrijf profileert, terug de andere kant gaat uitkijken als het op concrete feiten aankomt.'
 

Uit het antwoord van het stadsbestuur op de vragen van Groen blijkt duidelijk dat de stad niet op de hoogte was van de nogal lawaaierige, gevaarlijke en milieuvervuilende manier van ijs verkopen op het Oostendse strand.
 

'Wij zijn uiteraard blij dat de stad de overtreder nu een halt toeroept en hem achteraf een vergunning weigerde af te geven. De stad volgt terecht de redenering van Groen en zal nu blijkbaar strikter gaan toezien op haar eigen Stedelijke Verordening van strand en duinen ', aldus een opgeluchte Nweke, 'ons duidelijk signaal werd gelukkig begrepen. Ijsjes verkopen kan ook op een normale, milieuvriendelijke en veilige manier'.

De ijsventer was overigens niet aan zijn proefstuk toe, in Middelkerke was hij al eens 2 seizoenen lang zonder vergunning aan het rondbrommen.