Toekomst van het Zeeheldenplein

03 Juli 2013

Begin mei werd de idee van het reuzenrad gelanceerd door schepen Martine Lesaffre, onder de titel in de krant op 5 mei 2013 "Oostends reuzenrad moet vaste attractie worden". Het rad zou in eerste instantie een maand op het Zeeheldenplein staan en als de test meevalt, wordt het een vaste attractie. Dit is niet het slimste idee van het stadsbestuur. Een tijdelijke attractie voor het seizoen, tot daar aan toe, maar voor Groen kan geen sprake zijn van een vaste attractie. Een permanente kermisattractie op een van de mooiste, meest indrukwekkende pleinen van de stad is niet wat Oostende nodig heeft. We moeten vooruit met deze stad, we moeten altijd gaan voor kwaliteit. Sindsdien is er gelukkig heel wat gebeurd. Protest van vele Oostendenaars, de oppositie en de buurtbewoners hebben ertoe geleid dat het stadsbestuur teruggekrabbeld is. We herinneren ons allemaal de interpellaties op de vorige gemeenteraad, toen schepen Niko Geldhof tussenkwam met de mededeling dat het reuzenrad eigenlijk niet compatibel is met de vele evenementen die op het plein gepland zijn. Het dossier getuigt van veel improvisatie, en weinig doordachte planning.

Hoe dan ook, het stadsbestuur beloofde een evaluatie na de eerste maand. Het reuzenrad is nu al een tijdje verdwenen, de maand is gepasseerd, wat is de evaluatie van het reuzenrad door het schepencollege en wat is de conclusie?

Kunnen de gemeenteraadsleden een kopie krijgen van de evaluatie?

Zal het reuzenrad terugkeren op het Zeeheldenplein en zo ja, wanneer?

Op basis van welke elementen zal worden geëvalueerd en door wie? Zullen ook buurtbewoners, stedenbouwkundigen en de culturele sector uitgenodigd worden om aan deze evaluatie te participeren?

Uit de antwoorden van de schepen bleek dat het stadsbestuur niet langer vragende partij is voor een reuzenrad op het Zeeheldenplein. Voorlopig is er dus geen sprake van dat het rad terugkeert. En dat is een goede zaak!