Voor een Zeeheldenplein zonder reuzenrad als vaste attractie

28 Mei 2013

Het stadsbestuur heeft beslist om een reuzenrad als attractie te plaatsen op het Zeeheldenplein. Na een maand volgt een evaluatie en als die meevalt wil het stadsbestuur er een vaste attractie van maken. Dat betekent dat de mandatarissen van SP.A, CD&V en OpenVLD dit een goed idee vinden. Groen tekent protest aan. Als ecologische partij is Groen van nature bekommerd om de leefomgeving. Dit rad als permanente kermisattractie op het Zeeheldenplein willen wij niet, dit reuzenrad is een achteruitgang. Ooit was Oostende de koningin der badsteden, maar voor dit stadsbestuur is dat duidelijk verleden tijd. De locatie is slecht gekozen Het Zeeheldenplein eert wie zijn leven heeft gegeven op zee. Het is een plein waar de mens in contact treedt met de zee en de wind, een rustpunt van sereniteit. Een stad heeft zulke plaatsen nodig. Dit wordt nu verstoord door een kermisattractie die, als het van het stadsbestuur afhangt, permanent blijft staan. Het Zeeheldenplein is met zoveel poespas geopend (zelfs twee keer, omdat het verkiezingen waren..), en nu wordt het vol gezet.

Schepen Lesaffre sprak gisteren in de gemeenteraad met geen woord over de sereniteit en de emotionele waarde van het Zeeheldenplein. Ze heeft ook geen enkele intentie om het rad te verplaatsen.

  1. We vragen garanties over het tijdelijke karakter

Groen vraagt dat het stadsbestuur afstapt van de idee om hier een vaste attractie van te maken en zich daar duidelijk over uitspreekt. In de gemeenteraad is dat niet gebeurd.

  1. Er moet in de toekomst overleg komen vooraleer dergelijke beslissingen genomen worden

De meerderheid draait de Oostendenaren letterlijk een rad voor de ogen. Het gebrek aan overleg stuit tegen de borst. Aan de ene kant overal declameren dat je de wijkraden ernstiger wil nemen, maar dan wel zo'n beslissing nemen op enkele weken tijd, zonder het minste overleg met de omwonenden en Oostendenaars. Dat is niet consequent.

De Oostendenaar hecht een grote waarde aan het Zeeheldenplein. Dit plein heeft een emotionele en historische betekenis in Oostende. Blijkbaar is dat voor dit stadsbestuur niet belangrijk. Het is de tweede keer in korte tijd dat zo'n kordate ingreep gebeurt op dit plein zonder in overleg te treden.

En ook voor de onmiddellijke omwonenden is dit geen pretje en daarvoor moeten we begrip hebben. Het reuzenrad staat dichtbij de bebouwing.

Update uit de gemeenteraad

Toen er zich iemand met een reuzenrad aanbood, hapte het stadsbestuur toe en sprak men van een vaste attractie. Pas achteraf realiseerde men zich dat het reuzenrad niet kan gecombineerd worden met andere evenementen op het plein. Conclusie: dit is een bric-à-brac dossier, vol improvisatie en zonder visie op het Zeeheldenplein. We zijn vrij optimistisch dat het bij deze ene maand blijft, maar het protest van de Oostendenaars en van de oppositie is heel belangrijk om de druk op de ketel te houden.