Groen: maak van Oostende een hartveilige stad

12 Juni 2015

Groen: maak van Oostende een hartveilige stad

Oostende heeft een oudere bevolking, die kwetsbaar is voor hartproblemen en hartstilstanden. Meer dan een derde is ouder dan 65 jaar. Statistisch gezien worden er jaarlijks 70 à 80 Oostendenaars (jong en oud) slachtoffer van een hartstilstand, dat is 1 om de 4 à 5 dagen. Toch is Oostende nog geen hartveilige stad, volgens het Rode Kruis. Brugge en Roeselare evenmin. Kortrijk wel. Groen doet een positief voorstel om van Oostende een hartveilige stad te maken. Wij willen daarover een dialoog opstarten met het stadsbestuur. 'Steden en Gemeenten Hartveilig' is een langetermijnproject: het is niet realistisch om het volledige grondgebied hartveilig te maken in één jaar. Maar er is wel een gefaseerd plan van aanpak nodig: meer publiek bereikbare AEDs en een samenwerkingsovereenkomst met het Rode Kruis om de bevolking te sensibiliseren en opleidingen aan te bieden.Wat is een AED?

http://hartveilig.rodekruis.be/hartveilig.net?id=3379

Is uw gemeente al hartveilig?

http://hartveilig.rodekruis.be/hartveilig.net?id=3252

Oostende is NIET hartveilig. Kortrijk wel. Brugge en Roeselare evenmin.
 

Waar in Oostende zijn AED's beschikbaar?

http://hartveilig.rodekruis.be/hartveilig.net?id=6912

In totaal zijn er 9 beschikbaar, maar minstens de helft daarvan zijn niet 24/24 publiek bereikbaar.

De American Heart Association beveelt aan om een AED te plaatsen binnen een afstand van 6 minuten. Aangezien er ongeveer een minuut tijd zit tussen het aanbrengen van de AED en de eerste schok, blijven er 5 minuten over om de AED tot bij het slachtoffer te krijgen. In het ideale geval is een AED beschikbaar op een afstand van minder dan 3 minuten.

Concreet in een eerste fase:

  • AED aan buitengevel van elk wijkcentrum en sporthal.

  • AED aan het stadhuis en het Sociaal Huis

  • Gefaseerd uitbreiden van AEDs aan buitengevel van toeristische trekpleisters en het station

 

Hoe een hartveilige gemeente worden?

http://hartveilig.rodekruis.be/hartveilig.net?id=3422

Het project 'Steden en Gemeenten Hartveilig' wil de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk maken.

Er zijn  2 criteria om een hartveilige gemeente worden:

1 minstens één automatische externe defibrillator (AED) op het grondgebied hebben die publiek toegankelijk is

2 het engagement om uw bevolking te sensibiliseren en samen met uw Rode Kruisafdeling opleidingen in reanimatie en AED-gebruik aan te bieden aan de bevolking en minstens 10% van de werknemers. Er wordt dan met de Stad Oostende een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met de vermelding: "De gemeente of stad en het Rode Kruis engageren zich om, in gezamenlijke organisatie, gedurende 2 jaar op regelmatige basis opleidingen aan de bevolking aan te bieden."

De projectmanager 'Hartveilig' van Rode Kruis-Vlaanderen begeleidt de stad of gemeente gratis bij het realiseren van uw Hartveilig-project.

 

We willen dat Oostende een goede informatiecampagne rond het Hartveilig-project voorziet, zodat zoveel mogelijk mensen het belang ervan inzien. Het moet duidelijk zijn waar er AED-opleidingen kunnen gevolgd worden. Om mensen met een hartstilstand echt te kunnen redden en dus hartveilig te zijn, moeten omstaanders snel en juist kunnen reageren. In samenwerking met de verenigingen.

We kunnen ons Hartveilig-project bekendmaken via

  • affiches en brochures;
  • infovergaderingen voor het publiek;
  • persberichten en artikels in plaatselijke pers en gemeentelijk informatieblad;
  • berichten op de website van de gemeente;
  • aankondigingen bij het onthaal van nieuwe inwoners;
  • informatiewegwijzers voor gasten in hotels of winkelcentra.

 

Wouter De Vriendt

Fractieleider Groen