Bovendien eindigt dit boekjaar 2014 duidelijk in het rood: min 2.576.374,81 euro. Men moet uit de reserves putten om dat gat te dichten. Dankzij 4,4 miljoen euro reserves (het startresultaat dat binnen de nieuwe begrotingsmethodologie BBC moest berekend worden) komt men uit op een gecumuleerd resultaat van 1,8 miljoen euro overschot (bron: tabel "de staat van het financieel evenwicht", meerjarenplan).
Door de hoge schuldafbouw moeten we elk jaar meer besteden aan de afbetalingen van onze leningen: van 11,5 miljoen euro in 2009 tot 16 miljoen euro in 2014 en verder. Schuldafbouw verwaarlozen is net daarom geen verstandig beleid, want elk jaar moet belastingbetaler 16 miljoen euro betalen alleen al aan interesten en aflossingen van de leningen.
Toch blijft de Stad veel nieuwe leningen aangaan. Oostende gaat voor 14,5 miljoen euro nieuwe leningen in 2014 aan, voor een totaal van nieuwe investeringen voor 17,6 miljoen euro. Dat is 83% van de investeringen dat gebeurt met nieuwe leningen. En de schuldenlast is al gigantisch groot. Daarbij nog niet meegeteld zijn de 2 miljoen euro doorgeefleningen van de kerkfabrieken.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter