Verkoop gronden Media Center: Stad loopt 7 miljoen euro mis
04 Oktober 2013
Het dossier van het Media Center sleept al geruime tijd aan. U weet dat Groen zeer kritisch staat tegenover de bouwplannen op deze site. Dit voorstel van beslissing regelt de om de schuldafbouw van de Stad Oostende te regelen roept echter enkele nieuwe vragen op. Wij hebben twee bemerkingen en vragen om uitleg. Zijn er al plannen opgemaakt hoe de site er zal uitzien? In de vorige legislatuur werd het ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd door SP.A, OpenVLD en CD&V dat toelaat om tot 22 verdiepingen te bouwen. Dat is zoals De Mast en 2/3 van het Europacentrum. In het dossier zaten enkele officiële simulaties van welke bouwplannen mogelijk zijn en dat zag er bijzonder onaantrekkelijk uit: mastodonten van woonblokken van 22 verdiepingen. Een tweede Atlantik Wall langs onze kustlijn, achter de zeedijk. Groen heeft deze plannen in tegenstelling tot andere partijen niet goedgekeurd. Wij hebben gewaarschuwd het stadsbestuur gevraagd om in de uiteindelijke plannen rekening te houden met: betaalbare woningen voor Oostendenaars, creatieve architectuur, de beperking van de bouwhoogte tot de naburige gebouwen in de Troonstraat, en voldoende open ruimte en groen in het project want dat is goed voor de levenskwaliteit. Zal het stadsbestuur tegemoet komen aan deze vragen? In het huidige dossier staan alle details over de verkoopprijs van de gronden. En dat roept veel vragen op. De Stad zal de gronden verkopen aan Belfius Immo op 24 oktober 2013. De Stad krijgt een eerste pakket van 26 miljoen euro en dat wordt onmiddellijk omgezet in schuldaflossing van lopende leningen bij Belfius. Maar dan komt het. Belfius Immo zal zelf de gronden overdragen aan een derde partij, Sleuyter, en krijgt voor de gronden 42.241.039 euro. Je zou veronderstellen dat de Stad Oostende de volledige opbrengst van de gronden krijgt, wij zijn tenslotte eigenaar, maar dat is niet het geval. Het verschil tussen de 26 miljoen euro en 42 miljoen euro is 16 miljoen euro. Van die 16 miljoen euro meerwaarde krijgt de Stad slechts een percentage. Hoe wordt dat percentage berekend?Ten eerste wordt het percentage berekend niet op 42 miljoen euro, maar op de netto verkoopprijs van 38.353.141,44 euro. De registratierechten, de verkoopkosten, en allerhande forfaitaire kosten worden dus door de Stad gedragen en niet door de koper (Belfius Immo). Dat is vreemd, want normaal gezien is het diegene die koopt die de kosten betaalt. Als je als particulier een woning koopt, moet je zelf bijkomende kosten (registratie, notaris?) betalen. Hier dus niet, Belfius Immo wordt daarvan vrijgesteld en mag ongeveer 4 miljoen euro houden.
Maar het wordt nog vreemder. Want ook het resterende bedrag van 38,4 miljoen euro komt niet volledig bij de Stad terecht. Het eerste pakket van 26 miljoen euro is al binnen, maar het verschil met 38,4 miljoen euro is 12 miljoen euro. Slechts een percentage gaat daarvan naar de Stad, namelijk 70% op een eerste schijf, 80% op de rest. Volgens mijn eigen berekening gaat het om 9,3 miljoen euro van de 12 miljoen euro. Dus een verlies van ongeveer 2,7 miljoen euro.
Conclusie: samen met de 4 miljoen euro kosten verbonden aan de aankoop die Belfius mag houden, betekent dit een verlies van 6,7 miljoen euro. De gronden zijn 42 miljoen euro waard en worden voor dat bedrag door Belfius Immo uiteindelijk verkocht aan Sleuyter. De Stad krijgt echter bijna 7 miljoen euro minder. De tussenpersoon in deze, Belfius Immo, doet bijna 7 miljoen euro profijt én heeft dan nog het voordeel dat de Stad de opbrengst onmiddellijk zal gebruiken voor schuldaflossing bij Belfius bank. Dit is een zeer slechte deal voor de Stad. Het stadsbestuur heeft zich in deze laten rollen. De oorzaak is de immense schuldenlast van de Stad, die als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hing, waardoor het stadsbestuur zich door Belfius onder druk liet zetten en akkoord moest gaan met een voor ons zeer nadelige regeling. We hadden dit moeten rechtstreeks verkopen en ik wil vragen hoe het stadsbestuur hierop reageert.
In de gemeenteraad van 28 augustus 2008 werd deze constructie unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad, met uitzondering van twee onthoudingen: Jean-Marie Dedecker en mijzelf.
Wouter De Vriendt, gemeenteraadslid.